Alkoholizam i trudnoća

KOLIKO JE ALKOHOL U TRUDNOĆI ZAISTA OPASAN

Alkohol u trudnoći u slučajevima umerene konzumacije, npr. jedne čaše crnog vina nedeljno, smatra se sasvim bezbednim, čak i zdravim. Ipak, moraćemo da vas razočaramo jer je trudnoća vrlo delikatno stanje - NIJEDNA KOLIČINA ALKOHOLA NIJE BEZBEDNA TOKOM TRUDNOĆE.

Alkoholizam u trudnoci

Kad kažemo alkohol mislimo i na svako vino, pivo ili likere. Ovo bi trebalo vrlo ozbiljno shvatiti jer alkoholizam u trudnoći može da izazove opasne pa čak i fatalne posledice po plod. Trajna oštećenja se mogu dogoditi i u vrlo ranom periodu trudnoće, čak u prvim danima ili nedeljama, što znači da bi trebalo da se POTPUNO odreknete alkohola ukoliko pokušavate da zatrudnite, a apstinencija se preporučuje i kasnije tokom dojenja.

ALKOHOLIZAM KOD TRUDNICA

Često se dešava da članovi domaćinstva, pogotovo supružnici, prvi uoče simptome alkoholizma, zabrinu se i traže rešenje. zabrinu se i potraže rešenje. Ovo se ponekad dešava i tokom trudnoće. Iako je najbolje sprečiti alkoholizam pre začeća, svakako je bolje uspostaviti apstinenciju tokom trudnoće nego nastaviti sa konzumacijom alkohola, što, kao što smo već naveli može da ostavi ozbiljne pa i fatalne posledice alkoholizma po dete.

Ukoliko članovi porodice primete određene simptome alkoholizma, moraju jasno iskazati svoju zabrinutost i kroz priču sa trudnicom pokušati da joj objasne efekat alkohola koji može da se odrazi na dete, upozoriti je i na mogućnost fatalnog ishoda, a potom ubediti da se prijavi na lečenje bolesti zavisnosti.

ZNAKOVI UPOZORENJA

Kao i kod drugih oblika zavisnosti, i kod alkoholizma postoje određeni pokazatelji iliti simptomi koji mogu da upućuju na to da je trudnica u problemu:

Alkoholizam i trudnoca
  • Izbegavanje prenatalne nege poput odlaska na redovne kontrole kod lekara i uzimanja nutritivnih suplemenata, generalno neodgovorno ponašanje u toku drugog stanja.
  • Iskrena racionalizacija kako male količine alkohola neće uticati na bebu
  • Distanciranje od partnera i porodice, želja za izolacijom
  • Neuobičajeni ispadi besa, nemogućnost kontrole emocija, agresija
  • Zaboravljanje svakodnevnih dužnosti tokom dana ili na poslu

Treba imati na umu da redovne kontrole kod lekara/ginekologa svakako mogu da razotkriju alkoholizam i upute trudnicu na mesto gde će joj se ukazati stručna pomoć pri rešavanju ovog problema.

LEČENJE ALKOHOLIZMA TOKOM TRUDNOĆE

Ukoliko se trudnica bori sa alkoholizmom, savetuje se potpuna apstinencija, lečenje i konstantni monitoring tokom devet meseci, a često i hospitalizacija.

Alkoholizam kod trudnica

Zbog same prirode drugog stanja, ne preporučuje se korišćenje medikamenata tokom lečenja alkoholizma, upravo zbog potencijalnog rizičnog uticaja na plod. Apstinenciju je svakako najbolje uspostaviti što pre po saznanju trudnoće.

Lečenje alkoholizma tokom trudnoće zasniva se uglavnom na psihosocijalnom pristupu i psihoterapijama u koje je uključena porodica, a preporučuje se pružanje apsolutne podrške. Najbolje je da samo uvođenje u apstinenciju bude sprovedeno pod nadzorom lekara i dok je trudnica hospitalizovana. Na ovaj način moguće je sprečliti neželjene efekte i izbeći apstinencijalnu krizu koja bi mogla da poremeti i majku i bebu.

TEŠKE POSLEDICE KOJE ALKOHOLIZAM OSTAVLJA NA BEBU

Postoji širok dijapazon različitih posledica koje alkohol ostavlja na plod.

FASD predstavlja grupu raznih bolesti i poremećaja koji mogu da se jave kod dece čije su majke konzumirale alkohol tokom trudnoće. Mogu da budu psihičke ili fizičke prirode, a neki od najčešćih su:

Alkoholizam u podici i deca
  • Pobačaj, smrt po rođenju ili prerani porođaj
  • Različiti defekti koji uključuju oštećenje sluha, vida, srčane mane
  • Nizak rast, mala glava, mala telesna težina
  • Smanjena inteligencija, poremećaj sna, poremećaj pažnje, poteškoće u govoru, sa učenjem i razmišljanjem

Jedan od najtežih problema koji se mogu javiti je FAS iliti fetalni alkoholni sindrom, zapravo jedan od oblika gore pomenutog FASD. Najteži oblik je smrt novorođenčeta.

Može da se odlikuje anomalijama na licu (izraženo tanka gornja usna, upale oči, mala glava) ali i po slaboj inteligenciji, ometenosti u razvoju i drugim mentalnim poteškoćama koje se mogu uočiti odmah po rođenju ili kasnije kroz razvoj deteta.

Važno je napomenuti da su neka oštećenja trajna i da lek ne postoji.

Ovo ne mora da bude vaša priča ili priča nekog ko vam je drag. Ukoliko poznajete osobu koja ima problem sa zavisnošću od alkohola, možete nas kontaktirati.

Dopustite nam da vam pomognemo. Najvažnije je napraviti prvi korak ka izlečenju.

Profesionalna medicinska oprema na klinici Dr Vorobjev


TESTIMONIJALI

SVEDOČANSTVA PACIJENATA

Nova šansa nakon 17 godina upotrebe droge

Već sedam dana sam na nuli i odlično sam, fantastično. Osećam se kao ponovo rođena, novi čovek.

Ovde tokom dugih procedura spavaš, ništa ne osećaš, i nisam mogla da verujem pre nego što sam lično doživela, ali zaista je. Vorobjev je super!

pogledajte

Ideja bezbolne detoksikacije je apsolutno fantastična

Probao sam brojne druge situacije i metode kako bih pokušao da iskontrolišem svoju zavisnost od opijata, ali bez uspeha.

Planiram da vodim život bez opijata, srećan život, a na tome mogu da se zahvalim ovoj klinici.

pogledajte

Rezultati lečenja narkomanije i alkoholizma

Ja mislim da je ovo najbolja moguća pomoć.

Prvi put, posle mnogo godina i mnogo bezuspešnih pokušaja, uspela sam da razmišljam drugačije.

pogledajte

Osam godina sam uzimala kokain svaki dan

Kao da sam preporođena.

Kokain je sada stvar prošlosti.

Ovaj tretman bih preporučila svima, rezultati su neverovatni.

pogledajte
uparrow