ALKOHOLIZAM U PORODICI I DECA

KAKO JEDNA NAVIKA MOŽE UNIŠTITI MNOGO NEVINIH ŽIVOTA

Jedna od najrasprostranjenijih predrasuda među alkoholičarima jeste da njihova navika ne šteti nikome. Ovo je naravno daleko od istine, a kada je u pitanju alkoholizam u porodici, najčešće stradaju deca.

Alkoholizam u porodici i deca

Alkoholizam i deca deca predstavlja prilično škakljivu i komplikovanu temu koja se može i generacijski nastavljati. Alkoholizam se često naziva i porodičnom bolešću jer utiče na svakog člana ponaosob. Iz tih razloga veoma je važno što pre postaviti dijagnozu, započeti lečenje i oporavak.

Osobe koje se bore sa alkoholizmom mogu biti vrlo iznenađene na koje sve načine ova bolest zavisnosti zapravo utiče na njihovu decu, pogotovo u mlađem uzrastu, kada se i formira lična percepcija okoline, porodice i životnog stila.

U alkoholičarskim porodicama deca često postaju zanemarena, a neretko trpe i psiho-fizička pa čak i seksualna zlostavljanja, što rezultira teškim traumama i oštećenjima koja će se odraziti i na njihov kasniji život.

NESTABILNO DETINJSTVO PROŽETO STRAHOM

Alkoholizam u porodici predstavlja ogroman teret za decu, uprkos činjenici da oni možda i ne umeju jasno da definišu svoje strahove u tim godinama. Jedna od najčešćih fobija je upravo strah od nepoznatog, od atmosfere koja će ih zateći kad se probude ujutru i one kada se vrate iz škole, do raspoloženja i reakcije roditelja koje umeju drastično da variraju i na dnevnom nivou. Ovakvo nestabilno, neurotično ponašanje, kao i česte svađe među roditeljima, rezultiraju različitim poremećajima u ponašanju koji se razvijaju kod mališana.

Vrlo rano, neretko već pri prvom susretu sa vršnjačkim kolektivom, deca koja su žrtve alkoholizma u porodici primećuju da nešto nije u redu sa njihovom familijom, da se, na neki način razlikuje od ostalih, iako još uvek ne mogu jasno da definišu na koji.

Nažalost, u ranom detinjstvu još uvek misle da to što se njima dešava tokom prosečnog dana iskustveno proživljavaju i druga deca. Misle da svačija mama mnogo viče, previše spava i onesvešćuje se. Smatraju da je sasvim normalno da se roditelji svađaju i da tata, kada „čudno miriše i bučno priča“ ponekad i udari mamu. Tada je normalno sakriti se ispod prekrivača, stola ili kreveta i povući se u svoj svet.

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA TRAUME

Kasnije, u predškolskom uzrastu deca mogu da razviju određene fizičke simptome i traume, poput mesečarenja, problema sa ishranom, neuravnoteženog ponašanja, enureze, mucanja, grickanja noktiju i nekontrolisanog besa.

Simptomi uticaja alkoholizma na decu

SUROVO ODRASTANJE

Alkoholičari često nisu u stanju da ostvare prisnost u odnosu sa svojom decom, da vode razgovore koji uključuju svakodnevne teme, poput onoga što se dešava u školi, sticanju prijatelja, rešavanju određenih problema ili domaćih zadataka. Ponekad čak ne mogu ni da pruže pomoć u donošenju važnih odluka. Ova deca prepuštena su sama sebi i zbog toga često razvijaju ekstremna ponašanja, ili postaju izuzetno samostalna u vrlo ranom periodu života, preuzimaju ulogu roditelja, staraju se o mlađoj braći/sestrama, zatvaraju se u sebe i nesvesno žive sa teškim bremenom koje nose na svojim malim plećima.

Iako paradoksalno, ali dešava se da upravo ova deca postaju pravi heroji! Pored svih porodičnih problema postižu izvanredan uspeh tokom školovanja, pobeđuju na takmičenjima, često se ističu i po radnim navikama i intelektu u odnosu na druge vršnjake, a neretko se kasnije u životu odlučuju za karijere psihologa, defektologa, sociologa i upravo učestvuju u lečenju bolesti zavisnosti.

Alkohol

Drugi tip dece koja odrastaju u okruženju gde je zastupljen alkoholizam u porodici razvijaju preteranu vezanost za roditelja koji se bori sa ovom bolešću, pogotovo ako je reč o „delta alkoholičaru“, koji ima alkoholizam "umerenog" pijenja, ne pravi očigledne probleme, nije preterano (uopšte) nasilan. Tog roditelja deca uglavnom ne posmatraju kroz prizmu problematične osobe, naprotiv. Doživljavaju ga kao nežnu, veselu figuru, poistovećuju se sa njim i u mnogo većoj opasnosti su da i sama razviju sklonost ka ovoj bolesti i to već u tinejdžerskom dobru. Ovo se pogotovo dešava kod ćerki i očeva.

Neka deca sa druge strane mogu da razviju izrazito problematično ponašanje koje se manifestuje u kolektivu među vršnjacima, najčešće u predškolskom i školskom periodu. Ova deca imaju nekontrolisane izlive besa prema sebi, ali i drugima, skreću pažnju na sebe praveći „probleme“ iako zapravo na taj način traže pomoć od vaspitačica, učiteljice ili psihologa.

ODRASLI PERIOD DECE ALKOHOLIČARA

Ono što je sigurno, bez obzira kojoj grupi pripadala, deca alkoholičara imaju vrlo teško detinjstvo koje se kasnije kroz život može manifestovati kroz različite emotivne aspekte. Uglavnom razvijaju tri pravila od koji ni kasnije u odraslom periodu ne odstupaju:

  • Ne veruj
  • Ne osećaj
  • Ne pričaj

(P)Ostaju vrlo zatvorena, emotivno nedostupna, niskog samopouzdanja sa očajničkom potrebom za odobravanjem. Često razviju patološki strah od napuštanja kao i od besnih ljudi, više brinu o drugima nego o sebi, oštro osuđuju svoje mane i sve doživaljavaju kao svoj propust i greške. Neretko pronalaze i životne partnere koji imaju problem sa pićem ili se i sami prepuste alkoholizmu, a ponekad to čine oba supružnika.

LEČENJE

Tokom terapije lečenja i oporavka preporuka je uključiti i decu u psihološku i porodičnu terapiju, s obzirom na to da su upravo oni najviše oštećeni.

Profesionalna medicinska oprema na klinici Dr Vorobjev


TESTIMONIJALI

SVEDOČANSTVA PACIJENATA

Nova šansa nakon 17 godina upotrebe droge

Već sedam dana sam na nuli i odlično sam, fantastično. Osećam se kao ponovo rođena, novi čovek.

Ovde tokom dugih procedura spavaš, ništa ne osećaš, i nisam mogla da verujem pre nego što sam lično doživela, ali zaista je. Vorobjev je super!

pogledajte

Ideja bezbolne detoksikacije je apsolutno fantastična

Probao sam brojne druge situacije i metode kako bih pokušao da iskontrolišem svoju zavisnost od opijata, ali bez uspeha.

Planiram da vodim život bez opijata, srećan život, a na tome mogu da se zahvalim ovoj klinici.

pogledajte

Rezultati lečenja narkomanije i alkoholizma

Ja mislim da je ovo najbolja moguća pomoć.

Prvi put, posle mnogo godina i mnogo bezuspešnih pokušaja, uspela sam da razmišljam drugačije.

pogledajte

Osam godina sam uzimala kokain svaki dan

Kao da sam preporođena.

Kokain je sada stvar prošlosti.

Ovaj tretman bih preporučila svima, rezultati su neverovatni.

pogledajte
uparrow