Alkoholizam kod tinejdžera

KAKO DA ZNATE DA JE VAŠE DETE U OZBILJNOM PROBLEMU

Zavisnost od alkohola često se potcenjuje, upravo zbog široke kulturo-sociološke rasprostranjenosti i društva koje ga toleriše do krajnjih granica. Istina je, zapravo, mnogo gora. Brojke kažu da je trovarenje od alkohola nekoliko puta češće nego trovanje od bilo koje druge supstance, uključujući i heroin koji za posledicu ima visoku stopu opasnosti od overdose-a.

Alkoholizam kod mladih

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Poslednjih desetak godina alkoholizam među mladima je u porastu, pogotovo kod maloletnih koji do 18. godine već razviju naviku redovne konzumacije.

Kroz dugogodišnju praksu dokazano je da tinejdžeri koji piju imaju čak 40 odsto veću šansu da nastave sa opijanjem i u odraslom periodu. Ovo pogotovo važi za osobe koje sa redovnom konzumacijom alkohola počnu i pre 15. godine.

Problem kod ove vrste zavisnosti upravo leži u opšteprihvaćenoj društvenoj normi. Alkohol se smatra sastavnim delom „normalnog“ života. Konzumira se prilikom proslava, žurki, rođenja, krštenja, smrti, punoletstva. Nezaobilazni je deo odrastanja.

Kako onda odrediti granicu? Kada upaliti lampicu? Koji su to znakovi koji upućuju na problem?

(NE)TAKO OČIGLEDNI SIMPTOMI ALKOHOLIZMA KOD MLADIH

Najpre moramo da raskrinkamo sulude mitove i suočimo se sa istinom. Alkoholizam kod mladih na prvom mestu ne sme se smatrati sastavnim delom odrastanja. Alkoholizam je bolest, ozbiljna zavisnost od supstance koju je teško naglo izbaciti iz života, upravo zbog sveopšte prisutnosti.

Nikako ga ne treba poistovetiti sa nevinim dečjim istraživanjem.

Postoje li onda očigledni simptomi neuobičajenog ponašanja kod tinejdžera koji bi mogli da ukažu na zavisnost od alkohola?

Simptomi alkoholizma kod mladih

Apsolutno, ali trebalo bi da imate na umu da je svaka osoba individua za sebe i da se simptomi razlikuju. Ipak neke stvari svakako skreću pažnju da određeni problem postoji.

  • Konstantno kašnjenje i neopravdano odsustvo sa nastave u školi
  • Svakodnevni izlasci uz konzumiranje alkohola
  • Laganje i prikrivanje o mestima gde provodi vreme ili stvarima na koje troši novac
  • Novi „misteriozni“ i problematični prijatelji
  • Drastične promene raspoložnjenja
  • Odbijanje komunikacije i negiranje bilo kakvog problema

ZAŠTO JE ALKOHOLIZAM RASPROSTRANJEN MEĐU MLADIMA?

Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje. Neki tinejdžeri zloupotrebljavaju alkohol jer je on oduvek bio sastavni deo njihovog života, jedan od roditelja (ili oba) su alkoholičari. Drugi razlog može da bude pritisak društva, nisko samopouzdanje i snažna želja za prihvatanjem i odobravanjem.

Alkoholizam medju mladima

Smatra se da su u velikoj opasnosti tinejdžeri koji uđu u alkoholizam usled drugih problema sa kojima ne mogu da se suoče i koje nisu u mogućnosti da reše, a istovremeno nemaju zdrav odnos i komunikaciju sa porodicom. U ovim slučajevima, alkoholizam je često uvezan i sa drugim mentalnim poremećajima kao što su depresija, anksioznost i sl. Tada je alkohol samo početna stanica zavisnosti, a vremenom osoba ulazi u dublje probleme i sa drogama.

Ovakve stranputice često se završe fatalno.

KO SPADA U RIZIČNE GRUPE?

Tinejdžeri, kao ni odrasli ne zloupotrebljavaju alkohol na isti način. Neki tinejdžeri povremeno konzumiraju alkohol, uglavnom u socijalnim situacijama. Sa druge strane, postoje i oni koji se vrlo brzo “navuku” na sam efekat alkohola i počnu svakodnevno da ga piju. Oni su svakako u većoj opasnosti da razviju ozbiljnu zavisnost prema ovoj supstanci.

A uz bolest zavisnosti od alkohola neminovno se vezuju i drugi ozbiljni problemi. Učestvovanje u opasnim i nezaštićenim polnim odnosima, upuštanje u rizične situacije kojima mogu trajno da naruše svoje zdravlje i ugroze živote kao što je vožnja u pijanom stanju i sl. samo su neke od realnih opasnosti.

Alkoholizam i tinejdžeri

INTERVENCIJA – LEČENJE – PODRŠKA

Ukoliko tinejdžer negira da ima problem i nije voljan da dobrovoljno pođe na lečenje, možda ćete morati da organizujete intervenciju. Ova metoda zasniva se na suočavanju svih članova porodice (uže familije) i bliskih prijatelja iz okruženja sa osobom koja ima problem, sa ciljem da je zajedničkim delovanjem, argumentima i pružanjem podrške nagovore da pristane na detoks i lečenje od alkoholizma.

Ovo je samo prvi korak ka rešavanju problema. Sledeći, ništa manje važan je samo lečenje koje zahteva i veliku motivaciju zavisnika da iz ove priče izađe kao pobednik i započne drugačiji, zdraviji život.

Podrška porodice, pogotovo tinejdžerima, od velike je važnosti. Bitno je da se zajedničkim snagama sa stručnim licima i kompletnim zdravstvenim timom priđe rešavanju ovog problema.

Samo kao tim, uz obavezno poštovanje pravila tokom i nakon terapije je moguće potpuno izlečenje od alkoholizma.

Profesionalna medicinska oprema na klinici Dr Vorobjev


TESTIMONIJALI

SVEDOČANSTVA PACIJENATA

Nova šansa nakon 17 godina upotrebe droge

Već sedam dana sam na nuli i odlično sam, fantastično. Osećam se kao ponovo rođena, novi čovek.

Ovde tokom dugih procedura spavaš, ništa ne osećaš, i nisam mogla da verujem pre nego što sam lično doživela, ali zaista je. Vorobjev je super!

pogledajte

Ideja bezbolne detoksikacije je apsolutno fantastična

Probao sam brojne druge situacije i metode kako bih pokušao da iskontrolišem svoju zavisnost od opijata, ali bez uspeha.

Planiram da vodim život bez opijata, srećan život, a na tome mogu da se zahvalim ovoj klinici.

pogledajte

Rezultati lečenja narkomanije i alkoholizma

Ja mislim da je ovo najbolja moguća pomoć.

Prvi put, posle mnogo godina i mnogo bezuspešnih pokušaja, uspela sam da razmišljam drugačije.

pogledajte

Osam godina sam uzimala kokain svaki dan

Kao da sam preporođena.

Kokain je sada stvar prošlosti.

Ovaj tretman bih preporučila svima, rezultati su neverovatni.

pogledajte
uparrow