ALKOHOLIZAM U PORODICI

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE UKOLIKO IMATE ALKOHOLIČARA U PORODICI

Alkoholizam kao prvi oblik bolesti zavisnosti u našem društvu još uvek se tretira naivno. Potpuno legalan, dostupan na svakom koraku i sastavni deo društvene svakodnevice, teško je stati na put alkoholu i pomoći samom zavisniku, a i ostalim članovima porodice.

Alkoholizam i porodica

Alkoholizam i porodica spajaju se u začaranom krugu, koji se često i generacijski prenosi, uz velike teškoće i ogromne gubitke na obe strane. I uz sva saznanja o ovom problemu, često je i dalje teško promeniti ukorenjene navike i ostaviti alkohol kao loše poglavlje života iza sebe.

Alkoholizam i porodica mogu biti i u uzročno-posledičnoj vezi: kao uzrok opijanja i jedan od glavnih pokretača bolesti i kao posledica - traume sa kojima se cela porodica nosi i decenijama kasnije.

PORODICA KAO OKIDAČ

Disfunkcionalne porodice, loši odnosi između članova, nemogućnost da se emotivno i intimno povežu, život bez osećaja sigurnosti, bezbednosti i nežnosti, vrlo često služe kao uzrok različitih oblika zavisnosti kao i psihičkih opterećenja sa kojima osoba mora da živi.

Hroničan osećaj nepripadnosti, usamljenosti, neželjenosti i nevoljenosti predstavlja podlogu za razvijanje alkoholizma – za beg od stvarnosti u sopstveni svet. Odnos u porodici je od krucijalne važnosti za zdrav razvoj ličnosti pojedinca.

Iako je dokazano da postoji određeni nasledni gen za alkoholizam, to ne predstavlja opravdanje za razvijanje zavisnosti.

Porodična istorija bolesti svakako ima uticaj, ali to nije garancija da će se alkoholizam preneti sa oca/majke na decu. Mnoge osobe počnu da piju a da u porodici niko nije iskusio problem sa pićem. Ipak, trebalo bi biti upoznat sa takvim činjenicama jer nam saznanje o opasnosti od alkoholizma svakako može pomoći u životu. Bitno je imati svest o tome da je u pitanju samo predispozicija, od svake osobe individualno zavisi hoće li tu mogućnost tokom života razviti u delo. Ostali faktori koji takođe utiču na razvoj zavisnosti jesu mentalna sposobnost, jačina karaktera, bliskost u porodici, socijalno okruženje, pol.

ALKOHOLIZAM u PORODICi – BRAČNI KRAH

Alkoholizam uništava porodicu do krajnjih granica - uzrokuje svađe, psihička i fizička zlostavljanja, zanemarivanje dece, oštećuje porodični budžet sve do krajnjih granica. Kao rezultat opet dobijamo disfunkcionalnu oštećenu porodicu koja se ili raspadne ili bračni partneri razviju međusobnu zavisnost koja zapravo održava alkoholizam.

Alkoholizam u porodici

Neki od načina na koji alkoholizam utiče na porodicu i brak su sledeći:

 • Zapostavljanje važnih porodičnih dužnosti – alkohol je destruktivna supstanca koja utiče na sve delove života, posao, porodicu i decu kao i njihove školske dužnosti. Vrlo često alkoholicari zaboravljaju da urade osnovne stvari, zbog čega imaju problema i na radnom mestu ali i sa drugim autoritetima i time ugrožavaju porodični mir.
 • Oporavak nakon mamurluka – Pored opasnih dugotrajnih efekata, alkohol ima i različite kratkotrajne posledice poznatije kao mamurluci. Iako ova stanja ne traju dugo i ne nose ozbiljne zdravstvene probleme, svakako mogu da poremete dnevne aktivnosti i ugroze odnose sa drugim ljudima iz okruženja.
 • Problemi sa zakonom – Nije tajna da opijanje drastično menja ponašanje individue, vrlo često podstiče na agresiju i nasilje, zbog čega dolazi i do problema sa zakonom.
 • Pored toga što vodi u psihičku zavisnost, ova supstanca podstiče i fizičku zavisnost koja može dovesti do delirijuma, ukoliko se sa konzumiranjem prekine naglo.

ALKOHOL NAVODI OSOBU DA MU PRIORITET BUDE OPIJANJE PRE SVEGA

Pobedi alkoholizm

Ovo ne znači da osobe koje se bore sa alkoholizmom ne vole dovoljno svoju porodicu, supružnike, decu... Treba sve vreme imati na umu da je alkoholizam pre svega bolest uma, ali i duše, gde bolesnik nije u stanju da razmišlja objektivno i realno i postavlja zdrave prioritete. To će moći tek nakon oporavka od svoje bolesti.

Porodična terapija je u svakom slučaju izuzetno poželjna, kako bi se svi pojedinci povređeni zavisnošću potpuno oporavili i započeli nov uspešan put ka zdravom životu.

Najčešći problemi u braku, ukoliko jedan od partnera pije su:

 • Svađe
 • Preljuba
 • Porodično nasilje
 • Neplanirana trudnoća
 • Finansijska nestabilnost, pronevera novca, oštećivanje porodičnog budžeta
 • Stres
 • Patološka ljubomora, izlivi besa, depresija
 • Razvod

Ukoliko trezni partner ostaje u ovakvoj vezi ili braku, vremenom razvija osećaj krivice (kao da je na neki način doprineo stanju u porodici i bolesti svog partnera), javljaju se osećanja napuštenosti, usamljenosti itd. Tada trezni partner postaje zavistan od takve veze, ne shvatajući da na taj način doprinosi jačanju bolesti (alkoholizma).

POSTAVLJANJE GRANICA - VAŽNO!

Osobe koje imaju probleme sa alkoholom često ne shvataju to i negiraju ih potpuno. Vrlo je teško predočiti im istinu koja se tiče njihove samokontrole i borbe, ali jedno je sigurno, onog trenutka kada svoju bolest priznaju sebi i drugima - tada počinje njihovo izlečenje.

Imajte u vidu da je lečenje alkoholizma proces koji neće biti izvodljivo skratiti. Ukoliko želite da bude uspešno i trajno obratite pažnju na sledeće stvari:

 • Dozvolite stidu i sramu da izađu na površinu. Iako u početku može delovati neprijatno da se otvoreno priča o bolesti, trebalo bi da znate da sakrivanje problema neće nikome biti od pomoći. Vremenom se to osećanje stida pretvara u vid motivacije da se nastavi sa lečenjem.
 • Razgovarajte sa alkoholičarem o problemu koji ima samo onda kada je trezan i miran. Takođe, da bi razgovor bio uspešan i konstruktivan, potrebno je da svi budu staloženi. U suprotnom, neizbežno je da će doći do rasprave koja može da eskalira, a cilj koji ste imali neće biti postignut.
 • Postavljanje granica je od izuzetne važnosti – Pojedinci moraju znati dokle sme da se ide, i da budu svesni posledica ukoliko se ta linija pređe.
 • Potražite pomoć za sebe, jer je alkoholizam bolest cele porodice, a ne samo člana koji pije. Takođe, što se više posvetite sebi i brizi prema svom zdravlju, veća je šansa da će alkoholisani član porodice učiniti isto po ugledu na vas.

LEČENJE OD ALKOHLIZMA – KAKO DA POMOGNETE VOLEJNOJ OSOBI DA SE ZAISTA IZLEČI

Nakon što razgovarate sa osobom koja ima problem sa alkoholom, uzmite u obzir da se izlečenje ne može desiti preko noći. Imajte strpljenja, promenite pogled na stvari. Jako je važno da razumete prirodu ove bolesti njen tok i lečenje.

Kada osoba oboli od raka, kada prolazi kroz tešku životnu fazu, ili doživi neku nesreću, cela zajednica se pokrene ne bi li na bilo koji način pomogla osobi koja pati. Porodica, familija, prijatelji, komšiluk... Međutim, retko ko ima saosećanja kada je reč o bolestima zavisnosti.

Ako lečite člana porodice ili drugu blisku osobu, nemojte da vršite pritisak, niti da osuđujete postupke.

Dobar detox program i kvalitetno lečenje su koraci koji vode do ozdravljenja, ali ne zaboravite da se tu ne završava put. Da bi se treznost održavala, neophodno je promeniti i određene navike i stil života. Uz podršku dragih ljudi, uspeh je neizbežan!

Profesionalna medicinska oprema na klinici Dr Vorobjev


TESTIMONIJALI

SVEDOČANSTVA PACIJENATA

Nova šansa nakon 17 godina upotrebe droge

Već sedam dana sam na nuli i odlično sam, fantastično. Osećam se kao ponovo rođena, novi čovek.

Ovde tokom dugih procedura spavaš, ništa ne osećaš, i nisam mogla da verujem pre nego što sam lično doživela, ali zaista je. Vorobjev je super!

pogledajte

Ideja bezbolne detoksikacije je apsolutno fantastična

Probao sam brojne druge situacije i metode kako bih pokušao da iskontrolišem svoju zavisnost od opijata, ali bez uspeha.

Planiram da vodim život bez opijata, srećan život, a na tome mogu da se zahvalim ovoj klinici.

pogledajte

Rezultati lečenja narkomanije i alkoholizma

Ja mislim da je ovo najbolja moguća pomoć.

Prvi put, posle mnogo godina i mnogo bezuspešnih pokušaja, uspela sam da razmišljam drugačije.

pogledajte

Osam godina sam uzimala kokain svaki dan

Kao da sam preporođena.

Kokain je sada stvar prošlosti.

Ovaj tretman bih preporučila svima, rezultati su neverovatni.

pogledajte
uparrow